fbpx Skip to content

2. Festival obrazne refleksoterapije

Od 23. do 29. maja letos bo v Ljubljani potekal že 2. Festival obrazne refleksoterapije. Tudi tokrat bo osrednja gostja festivala priznana danska refleksoterapevtka Lone Sorensen. Lani, na prvem festivalu obrazne refleksoterapije, smo poleg pestrega izobraževalnega in praktičnega programa praznovali 40. obletnico njenega profesionalnega dela. Letos pa bomo lahko prisluhnili številnim predavanjem, se v predfestivalskih dneh priključili nadaljevalnemu seminarju Tibetanske refleksne terapije vratu in glave, v sklopu samega festivala pa se naučili tehnik Očesne refleksne terapije in Refleksne terapije dlani.

Metoda obrazne refleksoterapije, ki je rezultat 40-letnega raziskovalnega dela danske refleksoterapevtke Lone Sorensen, je pred dobrim desetletjem zaznamovala tudi slovensko licencirarno refleksoterapevtko Natašo Kos Križmančič, ki od leta 2012 vodi edino avtorizirano Šolo obrazne refleksoterapije v Ljubljani.

Obrazna refleksoterapija se obnese tudi v primerih kroničnih bolezni in kompleksnih zdravstvenih stanj. Za analizo vzrokov nastale kompleksne zdravstvene situacije imamo uporabno orodje, roke, ki zaznavajo najmanjše spremembe v podkožnem tkivu obraza in z analizo teh razberemo kateri del telesa je v neravnovesju in torej potrebuje podporo.

Festival je namenjen strokovni in laični javnosti ter posameznikom, ki iščejo odgovore na številna vprašanja, povezana z lajšanjem simptomov naslednjih zdravstvenih težav ali avtodestruktivnih vedenj. Na Festivalu bomo namreč izvedeli, kako lahko pomagamo sebi ali svojcem v primeru:

  • revmatičnih obolenj,
  • motenj hranjenja in samopoškodovalnega vedenja pri mladostnikih,
  • mišične distrofije in
  • nevrodegenerativnih bolezni starostnikov in depresije.

REVMATIČNA OBOLENJA

Revmatičnih bolezni je več kot sto in se med seboj razlikujejo po simptomih, znakih, spremembah, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh so prisotne bolečine. Glede na klinične značilnosti jih delimo v pet velikih skupin: osteoartroza, zunajsklepni revmatizem, vnetne revmatične bolezni, s kristali povzročena sklepna vnetja in sistemske bolezni vezivnega tkiva.

MOTNJE HRANJENJA IN SAMOPOŠKODOVALNO VEDENJE PRI MLADOSTNIKIH

Prehod iz otroštva v mladostništvo je za številne mlade vir frustracij, negotovosti, stisk. Negativna čustva, ki se v njih nakopičijo, včasih zmorejo za kratek čas »sprostiti« le z destruktivnim vedenjem, od katerega je pogosto t.i. samopoškodovalno vedenje, skrajni ukrep za olajšanje hude čustvene stiske. Nekateri mladi skušajo občutek nadzora nad svojim nemirnim življenjem ustvariti s hrano, kar lahko vodi v anoreksijo, bulimijo in kompulzivno prenajedanje. Hrana tako postane sredstvo za reševanje čustvenih stisk. Z njimi naši otroci kričijo po pomoči.

MIŠIČNA DISTROFIJA

Mišične distrofije (MD) so skupina dednih, napredujočih, degenerativnih miopatij. Osnovna značilnost je postopno propadanje mišičnih vlaken. Propadlo mišično tkivo v mišici nadomešča vezivo in maščobno tkivo. Glede na način dedovanja in porazdeljenost mišične oslabelosti, razlikujemo več oblik mišičnih distrofij. Refleksna terapija ponuja naravno pomoč s stimulacijo živčevja, krvožilja, organov, mišičevja in energijskih poti v telesu.

NEVRODEGENERATIVNE BOLEZNI STAROSTNIKOV IN DEPRESIJA

Mednje sodijo tudi Alzheimerjeva bolezen in druge demence ter Parkinsonova bolezen. Demenca je skupek simptomov, ki so posledica bolezni možganov, in zmanjšuje miselne sposobnosti. Alzheimerjeva bolezen je ena njenih najbolj pogostih oblik. Kaže se v motnjah spomina in orientacije, spremembah razpoloženja in vedenja, težavah pri pisanju in govorjenju ter zmedenosti in depresiji. Zadnje je stanje, ki predstavlja velik problem javnega zdravja.
Depresija, stalnica sodobnega sveta
Depresija ni značajska šibkost ali pomanjkljivost, lahko prizadene vsakogar – ljudi vseh starosti in kjerkoli na svetu. Pomembno je zavedanje, da je ozdravljiva; učinkovitih načinov zdravljenja je mnogo. Včasih pa je depresija lahko celo zgodnji simptom Parkinsonove bolezni (PB). Nemalokrat se zgodi, da se posamezniki zdravijo zaradi depresije, a šele čez nekaj let, ko se pojavijo značilni zunanji znaki PB, se izkaže, da zdravljenje depresije ni bilo učinkovito zato, ker je bila v osnovi diagnoza napačna. Depresija je zatorej velikokrat ne zgolj le “stranski produkt” nevrodegenerativnih bolezni, temveč celo znanilec neke druge bolezni. PB, ki jo poznamo kot bolezen starejših ljudi, se na zunaj kaže s tresenjem okončin in obraza, brezizraznim obrazom, nenadzorovanimi kretnjami. A vsi bolniki nimajo motoričnih težav, bolezen pa se velikokrat napove že mnogo pred pojavnostjo pričakovanih zunanjih znakov.

PROGRAM 2. Festivala obrazne refleksoterapije z LONE SORENSEN in NATAŠO KOS KRIŽMANČIČ

Od 23. do 29. maja 2019

PREDFESTIVALSKI PROGRAM

Četrtek, 23. in petek, 24. maj
Seminar TIBETANSKA REFLEKSNA TERAPIJA VRATU IN GLAVE, Modul 2
14.00 – 21.00
Lokacija: Šola obrazne refleksoterapije, Trubarjeva ulica, Ljubljana

OTVORITVENI DAN

Sobota, 25. maj

9.30 – 15.00
TRI PREDAVANJA:
1. Revmatična obolenja
Izvedeli bomo, kako med sabo razlikovati različna revmatična obolenja in individualizirati načrt lajšanja spremljevalnih simptomov bolezni z refleksno terapijo.
2. Motnje hranjenja in samopoškodovalno vedenje  pri mladostnikih
Mladostniki se težav in morečih občutij velikokrat lotevajo na nezdrav in nekonstruktiven način. Razumeti ozadje samopoškodovalnega vedenja in motenj hranjenja je prvi korak k reševanju otrokove stiske.
3. Mišična distrofija
Obolenja zaenkrat še ni mogoče ozdraviti, kar pa ne pomeni, da jih tudi ni mogoče zdraviti. Z ustrezno obravnavo je možno potek obolenja upočasniti in preprečiti nastanek komplikacij. Izvedeli bomo, kako si lahko življenje s to boleznijo, katere pojavnih oblik je veliko, vsaj malo olajšamo z refleksno terapijo.
Lokacija: URŠKA, več kot plesna šola, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Sobota, 25. maj in nedelja, 26. maj

Seminar OČESNA REFLEKSNA TERAPIJA
17.00 – 21.00 in 10.00 – 18.00
Lokacija: Šola obrazne refleksoterapije, Trubarjeva ulica, Ljubljana

Ponedeljek, 27. maj

18.00 – 20.00
Predavanje: Nevrodegenerativne bolezni starostnikov in depresija
Gotovosti, da demenca nikoli ne bo del našega življenja, ni. V mlajših letih je redka, pri 60. letu starosti se pojavi pri enem odstotku prebivalstva, nato s starostjo strmo narašča. Pogosteje obolevajo ženske. Izvedeli bomo, kako poskrbeti in podpreti ljudi, ki trpijo za posledicami demence, se naučili, kako izdelati individualni načrt spoprijemanja z njo ter poiskali vzroke zanjo. S pomočjo metode obrazne refleksoterapije bomo poiskali tudi odgovore na vprašanja, povezana s preventivo in/ali zdravljenjem depresije.
Lokacija: Center starejših Trnovo, Devinska ulica 1, Ljubljana

Pred udeležno je prijava na predavanje obvezna!

VSTOP PROST!

Torek, 28. maj in sreda, 29. maj

Seminar NEVROLOŠKA REFLEKSNA TERAPIJA DLANI SORENSENSISTEM
14.00 – 21.00
Lokacija: Šola obrazne refleksoterapije, Trubarjeva ulica, Ljubljana